De invloed van strippen.

Dit is de plek voor alles over vliegvis gerelateerde zaken; het werpen, de gebruikte materialen, het binden, tips, etc.
Gebruikersavatar
Igmar
Berichten: 32
Lid geworden op: 10 jan 2020, 20:14
Contacteer:

De invloed van strippen.

Bericht door Igmar »

De invloed van strippen.

Nee, ik ga het hier niet hebben over het langzaam ontdoen van kleding tijdens het vissen. “Strippen” is de term die gebruikt wordt in het vliegvissen voor het met de hand binnen trekken van de lijn. Als je met een streamer vist, op wat voor vissoort dan ook, is strippen noodzakelijk om je vlieg actie te geven. Hiermee maak je de vlieg “levend” en hopelijk aantrekkelijk voor de vis. Er wordt helaas niet zoveel aandacht besteed aan dit o zo belangrijke onderdeel. Laten we dit onderdeel eens onder de loep nemen. Vaak zie je dat als iemand heeft geworpen men met dezelfde positie van de hand op het handvat gaat binnenstrippen. Leuk en goed. Maar niet goed genoeg, daarom het volgende: Na het werpen vouw je je hand zodanig open dat het handvat op de wijsvinger ligt en je duim bovenop het handvat, Je middelvingen, ringvinger en pink hou je in 1 lijn onder je wijsvinger. Je balanceert je hengel als het ware tussen wijsvinger en duim. Met die 2 vingers hou je het handvat vast. Nu voer je de lijn vanaf je startoog naar je handvathand, en stopt de lijn tussen je wijs- en middelvinger en voer je de lijn weer terug tussen ringvinger en pink. Zie foto. Wat gebeurt en nu? Je hengeltop wijst schuin naar beneden! Eng he, om je dure vliegvisset zo vast te houden? Dat is zo, maar wen er even aan en je wilt niet meer terug. Het is nog toepasbaar op elke enkelhandige vliegenhengel ook. De reden waarom je hengeltop naar beneden toe moet wijzen, is om strak te vissen. Hoe hoger je hengeltop van het water af is, hoe meer loze lijn (slack) er tussen hengeltop en water is. Hengeltop op heuphoogte betekent een verlies van effectief aktie in je vlieg van ongeveer 2/3. Met andere woorden: als je 10 cm binnenstript, beweegt je vlieg maar 3 cm, zoals jij dat eigenlijk wil, 7 cm verdwijnt in het bewegende boogje tussen hengeltop en water. Erger nog, hengeltop hoog betekent missers, veel missers. Je vist veel minder scherp. Het is dan ook belangrijk om na het werpen DIRECT alle slack uit je lijn te halen. Dus zo snel mogelijk die bocht uit die lijn halen. Dit is helemaal belangrijk bij zinkende lijnen. Zinkt je vlieg aan een vliegenlijn in een bocht, dan raak je direct het contact kwijt met alle gevolgen van dien (missers dus!). Okay je slack is uit je lijn en je hebt je hengel vast tussen wijsvinger en duim, hoe nu verder? Er zijn verschillende manieren van binnenstrippen:
• -Meest gebruikt bij streamervissen is een semi snelle haal, van ongeveer 40 cm met een snelheid van begin (hand tegen pink van je werphand) tot gestrekte arm in 3 seconden. Je kunt hier ook langzamer over doen, zeg 6 seconden. Beiden uiterst effectief.
• Vis je met “ademende” materialen, zoals zonkerstrips, probeer dan eens korte rukjes elk van ongeveer 10 cm per seconde. Hierdoor gaat je vlieg heel snel bewegen.
• Vis je met oppervlakte streamers of wil je echt snel met je streamer vissen, stop dan je hengel in je oksel en ga heel snel met 2 handen afwisselend van elkaar je lijn naar binnen strippen. Probleem bij deze tactiek is dat mocht je een aanbeet krijgen je heel snel je hengel uit je oksel moet zien te krijgen.
• Uiteraard kan je er ook voor kiezen om heel langzaam, met een gelijkmatige snelheid je vlieg binnen te vissen. Gebruik daarvoor de handtwist. Hoe doe je dat? Neem je lijn tussen wijsvinger en duim en leg gelijktijdig je middelvinger, ringvinger en pink over de lijn, die voor je wijsvinger en duim is. Je pink staat nu boven en je duim en wijsvinger zijn nu onder. Kantel je hand weer terug en je duwt/neemt als het ware je lijn mee op de pink. Pak nu met je wijsvinger en duim de nieuw naar je toe getrokken stuk lijn en blijf deze actie herhalen. Klinkt moeilijker dan dat het is.
De bovenstaande manieren van binnenstrippen zijn natuurlijk niet de wettelijk voorgeschreven manieren, je kunt en mag ze natuurlijk met elkaar afwisselen. En experimenteer gerust door elkaar heen. Maar wissel wel eens af. Juist door het binnenstrippen te variëren, geef je een andere actie aan je vlieg. Het hoeft niet altijd “de verkeerde vlieg” te zijn. Soms willen ze gewoon een andere actie. Wissel dus eens wat vaker met het binnenstrippen en wat minder met je vlieg. Je zult versteld staan hoe goed dat werkt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast